Tipuri de pompe de căldură cu sursă sol
Există două tipuri diferite de pompe de căldură cu sursă sol, care utilizează energia termică în moduri diferite. Descoperiți aici caracteristicile speciale ale fiecărui tip.
Colectori de suprafață
Pompe de căldură cu sursă sol cu colectori de suprafață
După cum spune și denumirea: Pentru a instala colectoarele termice, aveți nevoie de o suprafață destul de mare. Regula generală este: dublul suprafeței care trebuie încălzită. Pentru un spațiu util de 150 m² aveți nevoie de 300 m² pentru colectoare. În această zonă, pământul trebuie excavat la o adâncime de aprox. 1,50 metri pentru a amplasa colectoarele de la sol. Asigurați-vă că aceste colectoare păstrează distanța minimă unul față de celălalt, dar și față de conductele de apă, de țevi sau de clădiri. După aceea, pământul excavat este pus din nou peste colectoare pe care le acoperă.
Important: Această zonă nu poate fi nici pavată, nici nu se poate construi altceva pe ea, pentru că pământul nu va putea absorbi apa pluvială de care are nevoie pentru a produce energia termică. Dar, plantarea tufișurilor, arbuștilor sau a copacilor cu rădăcini plane nu presupune o problemă.
Sondele geotermale
Pompe de căldură cu sursă sol cu sondă geotermală
În cazul în care constrângerile de spațiu fac imposibilă instalarea unei pompe de căldură cu sursă sol cu colectoare de suprafață, o alternativă bună este sonda geotermală. În acest caz, este necesară forarea unui puț destul de adânc cu diametrul de aprox. 15 cm. De la o adâncime de aproximativ 15 metri, veți ajunge la zone în care pământul are o temperatură constantă de aproximativ 10° Celsius pe tot parcursul anului. Aceasta este suficientă pentru sonda geotermală și astfel energia termică poate fi utilizată pentru încălzire. În cazul în care necesarul de încălzire pentru locuința dvs. este mai mare, fie puteți să forați mai adânc, fie puteți să utilizați o a doua sondă geotermală.
Deși costurile cu planificarea și instalarea unei pompe de căldură cu sursă sol cu sondă geotermală sunt destul de ridicate, aceasta funcționează foarte eficient și, prin urmare, este rentabilă. În plus, sonda geotermală are o durată de viață destul de lungă și, după toate probabilitățile, nu va trebui să fie înlocuită în timpul vieții sale utile. Cu toate acestea, trebuie avută mare grijă la planificarea instalației, deoarece dacă se extrage prea multă căldură din sol, aceasta poate duce la înghețarea schimbătorului de căldură al sondei geotermale.