Gaseste 
Gaseste un magazin

Pompa de căldură cu sursă sol

Energia termică din stratul de sol vegetal este o soluție eficientă de încălzire pentru a economisi costuri cu energia

Contactați-neAflați mai multe

Energia termică din radiațiile solare și din apa pluvială este stocată în stratul superior al solului. Puteți exploata această caracteristică pentru a genera încălzire în mod ecologic: Acest lucru se datorează faptului că pompele de căldură cu sursă sol (cunoscute și sub denumirea de pompe de căldură sol-apă) pot transforma energia geotermală în energie de încălzire. Aici, vă vom explica tot ceea ce trebuie să știți despre această sursă de încălzire.

Avantajele unei pompe de căldură cu sursă sol

Sustenabilă

Pompele de căldură cu sursă sol folosesc pentru încălzirea locuințelor energia geotermală din mediul înconjurător în locul combustibililor fosili

Costuri de funcționare reduse

Folosind energia din mediul înconjurător, care este gratuită, puteți economisi costurile cu încălzirea

Independentă

Cu pompele de căldură nu veți mai resimți majorările de prețuri ale combustibililor fosili

Foarte silențioasă

Datorită sistemului nostru SoundSafeSystem, pompele Vaillant sunt foarte silențioase. Astfel, poziționarea sistemului este flexibilă

Cum funcționează o pompă de căldură cu sursă sol?

Pompele de căldură cu sursă sol preiau energia termică disponibilă în sol folosind colectoare sau sonde pentru a o transforma în energie, care poate fi apoi utilizată pentru încălzire și producerea apei calde.

Principiul care stă la baza acestui proces, explicat pe scurt, este: Lichidul transportor (adică agentul termic), compus dintr-un amestec de refrigerant și apă, este transportat prin țevi de la pompa de căldură în jos prin sol și apoi înapoi în pompa de căldură. Agentul termic foarte rece este încălzit de energia termică a solului până când, în cele din urmă, se evaporă. Aburul este comprimat în pompa de căldură, ceea ce face ca acesta să se încălzească și mai mult. Apoi, cu ajutorul unui schimbător de căldură este transferată energia termică către sistemul de încălzire, care apoi încălzește încăperile.

Deosebit de util: Cu ajutorul unei pompe de căldură cu sursă subterană, puteți să și răciți locuința. Acest proces implică inversarea funcției schimbătorului de căldură și disiparea căldurii din interior în pământ.

Obțineți mai multe informații despre răcirea cu o pompă de căldură

Tipuri de pompe de căldură cu sursă sol

Există două tipuri diferite de pompe de căldură cu sursă sol, care utilizează energia termică în moduri diferite. Descoperiți aici caracteristicile speciale ale fiecărui tip.

Costurile pe care le presupune instalarea unei pompe de căldură sol-apă

Dacă luați în considerare instalarea unei pompe de căldură sol-apă, trebuie avute în vedere diverse costuri, cum ar fi costurile de dezvoltare. În principal din perspectiva lucrărilor de excavare sau forare destul de costisitoare care sunt necesare. În ceea ce privește diferitele tipuri de pompe de căldură cu sursă sol, opțiunea care utilizează sonda geotermală este puțin mai scumpă. Cu toate acestea, costurile de achiziție pentru toate pompele de căldură cu sursă sol sunt similare celor pentru alte tipuri de pompe de căldură. Cu toate acestea, costurile de funcționare sunt mai reduse. Temperatura constantă a solului înseamnă că aveți nevoie de mai puțină energie electrică pentru ca o pompă de căldură de acest gen să funcționeze (valabil și în cazul pompelor de căldură cu sursă de apă) decât o pompă de căldură cu sursă de aer. Costurile de întreținere sunt la fel ca la toate pompele de căldură.

Bineînțeles că se poate instala o pompă de căldură cu sursă sol la o casă deja construită, dar când o instalați la o clădire în construcție, costurile de dezvoltare sunt oarecum mai mici, deoarece lucrările de excavare pot fi incluse în planificare încă de la început.

Planificarea instalării unei pompe de căldură geotermale

Cerințe constructive și de spațiu: Pompele de căldură cu sursă sol se potrivesc atât clădirilor vechi cât și celor noi, dar este important să aveți o izolație bună, deoarece acest lucru înseamnă că pompa de căldură trebuie să genereze mai puțină putere și, prin urmare, consumă mai puțină energie electrică. Un alt factor important atunci când planificați instalarea unei pompe de căldură cu sursă sol este fără îndoială spațiul necesar. În funcție de varianta aleasă, veți avea nevoie de mai mult spațiu (colectoare de suprafață) sau mai puțin (sondă geotermală). În interiorul casei dvs. trebuie să creați spațiu adecvat pentru amplasarea unității interioare, care, de obicei, este instalată în camera tehnică.

Planificarea forajelor: Pentru a selecta adâncimea de forare corectă în cazul variantei cu sondă geotermală, este esențială determinarea necesarului de căldură la care trebuie să se ajungă. Dacă s-a făcut acest lucru, este posibil să trebuiască să obțineți un permis oficial pentru pompa de căldură cu sondă geotermală și un raport hidro-geologic. În general, pompele de căldură cu colectoare de suprafață și cu colectoare cu buclă la sol nu necesită aprobări prealabile.

Ca o paranteză: Veți citi în multe locuri că pompa de căldură cu sursă sol este utilă doar asociată unui sistem de încălzire în pardoseală. Acest lucru nu este adevărat. Deși este combinația ideală, nu este nici pe departe un criteriu de excludere.

Asocieri posibile cu pompele de căldură cu sursă sol

Energie solară termică

Această asociere este utilă în cazul în care necesarul de căldură din locuința dvs. crește foarte mult - de exemplu, în urma adăugării de noi clădiri sau încăperi suplimentare care trebuie încălzite. Căldura suplimentară necesară poate fi furnizată prin energie solară termică.

Sistem de ventilație

Această combinație are avantajele ei: În primul rând, sistemul de ventilație asigură un aer sănătos (deosebit de important pentru persoanele care suferă de alergii) și, în același timp, reduce costurile cu încălzirea.

Controler de sistem

Acest dispozitiv practic vă ajută să monitorizați și să controlați sistemul de încălzire. Acest lucru vă permite să setați temperatura ideală în toate încăperile chiar stând pe canapea, economisind în acest mod consum de energie și costuri cu încălzirea.

Mai multe detalii despre pompele noastre de căldură

Aveți întrebări?

Specialiștii noștri sunt bucuroși să vă ajute!