Gaseste 
Gaseste un magazin

Răcirea cu ajutorul unei pompe de căldură

O soluție eficientă și ecologică pentru a vă răcori vara.

Contactați-neAflați mai multe

Faptul că pompele de căldură sunt o metodă alternativă de încălzire eficientă și ecologică este cunoscut de ceva vreme deja. Cu toate acestea, un fapt mai puțin cunoscut este că o pompă de căldură poate face mai mult decât „doar” să furnizeze încălzire și apă caldă. Chiar dacă pare un paradox, o pompă de căldură poate să și răcească aerul. Această caracteristică utilă și plăcută merită mai multă atenție, așa că am făcut o sinteză a informațiilor celor mai importante despre această caracteristică.

Răcirea aerului cu ajutorul unei pompe de căldură: cum funcționează

Principiul fundamental din spatele utilizării unei pompe de căldură pentru răcirea aerului poate fi explicat destul de rapid, deoarece tot ceea ce implică este inversarea funcției sale originale. Aerul cald este mai întâi extras din încăperile interioare și apoi este evacuat în mediul înconjurător. Totuși, există câteva diferențe legate de anumite detalii mai fine: utilizați încălzire la suprafață (încălzire prin pardoseală) sau un ventiloconvector pentru răcire.

Important: Nu este posibilă răcirea cu o pompă de căldură când se utilizează radiatoarele convenționale!

Urmăriți videoclipul pentru a vedea cum răcește pompa de căldură.

Răcirea aerului în cazul unui sistem de încălzire prin pardoseală

Țevile care se desfășoară pe sub suprafața podelei pot fie să încălzească încăperile prin apa caldă care curge în timpul modului de încălzire, fie pot face opusul, prin circularea apei reci. Astfel, puteți reduce temperatura din încăpere cu până la 3° Celsius. Răcirea utilizând sistemul de încălzire prijn pardoseală are mai multe avantaje: Sistemul este silențios, nu trebuie să vă expuneți la curenți neplăcuți și nu aveți nevoie de echipamente suplimentare. Cu toate acestea, trebuie să vă asigurați că încălzirea prin pardoseală este corect instalată. În caz contrar, se va forma condens, iar podeaua se va umezi.

Răcirea aerului cu un ventiloconvector

Un ventiloconvector este un aparat de aer condiționat. Este alcătuit din două componente - un schimbător de căldură, care transformă energia termică și un ventilator. Pentru a vă răcori cu ajutorul ventiloconvectorului, veți avea nevoie de un al doilea circuit de încălzire. Acest lucru generează aer rece cu ajutorul apei reci, pe care ventilatorul îl suflă apoi în cameră. Efectul rezultat este mult mai mare decât cel obținut cu metoda de încălzire prin pardoseală, interioarele putând fi răcite într-un mod mult mai eficient. Bonus: Aerul este și dezumidificat. Rețineți că ventiloconvectoarele pot fi utilizate numai în combinație cu pompele de căldură cu sursă aer.

Diferite opțiuni de răcire

Răcire activă

Răcire pasivă

Răcire activă

Răcire activă cu ajutorul unei pompe de căldură

Răcirea activă utilizează procesul de inversare a funcției pompei dvs. de căldură. În loc să se extragă aer cald din mediu pentru a încălzi încăperile, aerul cald este evacuat din camere în mediul înconjurător. Această metodă funcționează atât cu încălzirea prin pardoseală, cât și cu ventiloconvectoarele. Acest lucru necesită o pompă de căldură cu sursă aer. Cu pompa de căldură cu sursa apă sau sol (numită și pompă de căldură geotermală) nu este posibilă răcirea activă. Prin procesul de răcire activă se poate reduce temperatura camerei (cu 3° C). Cu toate acestea, pompa de căldură consumă energie electrică în timpul răcirii active, prin urmare presupune costuri mai mari.

Răcire pasivă

Răcire pasivă cu ajutorul unei pompe de căldură

Pentru răcirea pasivă, este necesar să asociați un sistem de încălzire prin pardoseală cu o pompă de căldură cu sursă apă sau sol. În acest caz, pentru răcire se folosește doar sursa de răcire din sol (sol = aprox. 8° Celsius, apa freatică = aprox. 10-12° Celsius). Acest lucru înseamnă că pompa de căldură nu trebuie să funcționeze activ și, prin urmare, are nevoie doar de o cantitate foarte mică de electricitate. Cu toate acestea, puteți reduce temperatura cu maximum 3° Celsius numai prin răcirea pasivă.

Costurile asociate răcirii aerului cu pompa de căldură

Pompele de căldură au o funcție de răcire inerentă, așa că nu este nevoie să le modernizați. Cu toate acestea, în anumite circumstanțe, este posibil să aveți nevoie de unități de ventiloconvectoare suplimentare. Dacă doriți să realizați procesul de răcire activă cu pompa de căldură, veți avea costuri mai mari cu energia din cauza consumului crescut de electricitate.

Mai multe detaliile despre pompele noastre de căldură

Aveți întrebări?

Specialiștii noștri sunt bucuroși să vă ajute!