Gaseste 
Gaseste un magazin

Înțelegerea sistemelor de încălzire

Un sistem de încălzire constă în generarea de căldură, distribuirea de căldură și transferul de căldură. Împreună ele formează un circuit de încălzire şi asigură repartizarea eficientă a căldurii în camere.

Un exemplu de sistem de încălzire centrală este un bun mod de a explica cum anume funcţionează diferitele componente ale unui sistem de încălzire.

Încălzirea centrală furnizează căldură în mai multe camere sau apartamente. Sistemul de încălzire este amplasat într-o locaţie centrală, de obicei în pivniţă. Întregul sistem de încălzire centrală constând în generarea de căldură, distribuirea de căldură și transferul acesteia formează un circuit de încălzire închis. Circuitul de încălzire furnizează căldura la camerele conectate.

Generarea de căldură

Primul element al unui sistem de încălzire centrală este generarea de căldură, de exemplu un cazan pe gaz în condensație. Alte tehnologii sunt de asemenea potrivite pentru a produce sau utiliza căldura. Toate tehnologiile încălzesc un așa-numit transportator de căldură, care într-un sistem de încălzire centrală este apa.

Distribuirea de căldură

Apa încălzită este distribuită de la generatorul de căldură printr-un sistem de conducte în încăperile care urmează a fi încălzite. Aceasta este distribuită prin intermediul unui sistem format din două conducte. Una dintre conducte alimentează apa încălzită, aşa-numitul debit, la radiator. În cazul încălzirii prin pardoseală, apa încălzită este alimentată de la suprafaţa de încălzire. Cealaltă conductă alimentează apa răcită, așa-numita revenire, înapoi la cazanul de încălzire centrală.

Transferul de căldură

Încălzirea centrală transferă căldura la radiatoare sau la o suprafaţă de încălzire prin sistemul de distribuţie a căldurii (de exemplu un sistem de conducte). Radiatoarele şi suprafeţele de încălzire sunt încălzite de apa fierbinte. Acestea transferă căldura în aerul din cameră prin suprafaţa lor. Prin urmare, radiatoarele sunt proiectate în așa fel încât să faciliteze circulaţia aerului în jurul radiatorului. Aerul se încălzeşte mai repede şi se ridică deasupra radiatorului până la tavan. Apoi acesta se răceşte şi revine la podea. Aceasta creează un ciclu în care aerul circulă, asigurând un amestec plăcut al aerului în cameră.