Browserul dvs. este învechit

Nu acceptăm browserul dvs. învechit. Actualizați-vă browserul sau comutați la alt browser pentru o experiență mai bună.

Cum să vă curățați radiatorul.

Radiator cu termostat Vaillant

De ce aveți nevoie.

 • Cheie de radiator: pentru a deschide supapele de aerisire ale radiatoarelor dvs
 • Găleată: pentru a colecta apa care se scurge
 • Prosop: pentru a șterge apa - nu se știe niciodată

Ghid pas cu pas Cum să vă curățați radiatorul.

Radiatoarele dumneavoastră produc zgomote ciudate sau nu se încălzesc? Acest lucru se datorează adesea faptului că în conductele lor există prea mult aer. Acesta împiedică distribuirea optimă a apei de încălzire în radiator. Dar nu vă faceți griji, puteți să vă goliți singur radiatorul cu ușurință în 5 minute. Vă arătăm cum în 5 pași simpli.

Pregătiți găleata, prosopul și cheia.

Pregătirile pentru sângerarea unui radiator

Înainte de a goli radiatorul, puneți găleata sub robinet și pregătiți o cârpă pentru a vă proteja peretele de stropi. Introduceți cheia radiatorului în supapă, care se află de obicei pe partea opusă termostatului.

Opriți încălzirea.

Oprirea încălzirii

Opriți circulația apei prin oprirea sistemului de încălzire. Nu doriți ca apa fierbinte să curgă prin țevi când sunteți ocupat cu radiatorul. În plus, rotiți robinetele termostatice de pe radiatoare până sus.

Lăsați radiatoarele să se răcească.

Spălarea radiatorului

Atenție: fierbinte! După ce ați oprit încălzirea, așteptați aproximativ o oră. Acest lucru vă protejează de arsuri în cazul în care apa fierbinte sau aburul scapă din radiator în timpul golirii.

Fixați cheia de radiator în supapă.

Oprirea încălzirii

Supapa se află de obicei în partea superioară a radiatorului. Arată ca o gaură mică, rotundă, cu un mic pătrat în interior. Țineți prosopul pe perete pentru a-l proteja de jeturile de apă. Așezați găleata direct sub supapă.

Deschideți supapa cu atenție.

Oprirea încălzirii

Rotiți încet cheia radiatorului în sens invers acelor de ceasornic. Un sfert sau o jumătate de tură ar trebui să fie suficient. Veți auzi un șuierat imediat ce aerul iese din radiator. Aveți grijă să nu deschideți supapa mai mult decât se sugerează. Acest lucru va limita cantitatea de apă care se scurge din radiator.

Închideți supapa radiatorului.

Oprirea încălzirii

Lăsați să se scurgă o parte din apa de încălzire înainte de a roti cheia de la radiator în sensul acelor de ceasornic pentru a închide supapa. Nu închideți supapa prea strâns, altfel ați putea să o deteriorați.

Porniți din nou sistemul de încălzire.

Spălarea radiatorului

După ce ați golit toate radiatoarele, este timpul să reporniți sistemul. După o oră, verificați dacă toate radiatoarele se încălzesc în mod egal.

Întrebări de luat în considerare Întrebări frecvente.

 • Când ar trebui să-mi curăț radiatoarele?

  Vă recomandăm să vă curățați radiatoarele dacă observați zgomote neobișnuite ale țevilor de încălzire.

 • De ce ar trebui să-mi curăț radiatoarele?

  Aerul este colectat continuu în conductele de încălzire și în radiatoare. Acest lucru împiedică circulația apei de încălzire. Radiatoarele dvs. se vor încălzi doar încet, se vor încălzi parțial sau vor rămâne complet reci. Puterea de încălzire va scădea semnificativ și acest lucru va duce la un consum mai mare de energie. În plus, oxigenul din aer provoacă coroziune în radiatoare și poate duce la scurgeri și resturi în radiatoarele dvs.

 • Pe ce poziție trebuie să fie termostatul radiatorului meu în timpul curățării?

  Termostatele radiatorului trebuie să fie complet deschise în timpul procesului de curățare. Dar sistemul de încălzire trebuie să fie oprit.

 • Cât timp durează curățarea radiatoarelor?

  După ce ați oprit încălzirea, trebuie să așteptați o oră și să lăsați țevile și radiatoarele să se răcească. Procesul de curățare în sine durează aproximativ cinci minute pentru fiecare radiator.

 • O curățare greșită poate duce la daune grave?

  Dacă urmați pașii descriși mai sus, este perfect sigur să vă curățați radiatoarele.