Browserul dvs. este învechit

Nu acceptăm browserul dvs. învechit. Actualizați-vă browserul sau comutați la alt browser pentru o experiență mai bună.

Temperatura pe tur - despre ce este vorba.

Copii care se joacă pe podea

De ce este importantă temperatura pe tur Un ghid util și simplu.

Odată ce un sistem de încălzire este pornit și funcționează, este tentant să te relaxezi și să îl lași să își facă treaba. Dar vă puteți asigura că locuința dvs. este confortabilă și primitoare și că sistemul dvs. de încălzire se comportă cât mai eficient posibil din punct de vedere energetic. Aici intervine așa-numita temperatură de debit. Aceasta joacă un rol important în a determina dacă o casă sau un apartament este încălzit în mod optim. Vă vom prezenta câteva puncte de bază.

Femeia așezată pe o canapea cu smartphone-ul ei.

Deci, care este temperatura de debit?

După cum sugerează cuvântul, "debit" se referă la apa (sau la un alt mediu de transfer de căldură) care curge prin țevile sistemului de încălzire în drumul său către radiatoare sau către încălzirea prin pardoseală. Această apă este adusă la o anumită temperatură - cunoscută sub numele de temperatura de debit - în schimbătorul de căldură, înainte de a fi introdusă în circuitul de încălzire și furnizată către suprafețele de încălzire. Setarea corectă asigură nu numai că locuința dvs. atinge temperatura ambiantă dorită, ci vă permite și să exploatați întregul potențial de economisire a energiei al sistemului dvs.

Pe scurt, cu cât este mai mare temperatura de debit, cu atât mai multă energie este consumată și, prin urmare, costurile energetice sunt mai mari. Dar, desigur, lucrurile nu sunt niciodată atât de simple. O serie de factori joacă un rol, inclusiv tipul de sistem de încălzire, suprafața de încălzire, cât de bine este izolată casa dvs. și, în cele din urmă, temperatura exterioară.

Configurație optimă Atingerea performanței ideale.

Temperatura optimă de debit depinde de o serie de factori.

• Locuințele slab izolate permit scăparea căldurii, ceea ce necesită o temperatură mai ridicată a debitului.

În cazul în care proprietatea dumneavoastră are geamuri duble și o bună izolație, mai puțină căldură poate scăpa și este necesară o temperatură mai scăzută a debitului.

• Tipul și suprafața de încălzire. Radiatoarele - în special cele vechi - au nevoie de temperaturi de debit mai ridicate. Încălzirea prin pardoseală, pe de altă parte, poate fi operată cu temperaturi de debit semnificativ mai mici.

• Diferite tehnologii de încălzire funcționează cu temperaturi de debit diferite: o pompă de căldură modernă Vaillant, de exemplu, are nevoie de temperaturi de debit mai mici.

• Nevoile dumneavoastră individuale: Dacă doriți să mențineți o temperatură mai ridicată în spațiul dvs. de locuit, este necesară o temperatura de debit mai mare - și cu atât mai mare va fi consumul de energie. Simpla creștere - sau scădere - a temperaturii cu un grad face o diferență notabilă în facturile dvs. de energie.

Cum să economisiți energie cu o curbă perfectă

Temperatura optimă de debit nu este o valoare constantă. În interiorul locuinței dumneavoastră , aceasta poate varia considerabil în funcție de anotimp. Mai ales dacă locuința dvs. este una mai veche și slab izolată, vă puteți aștepta la fluctuații ale temperaturii de debit. Motivul este evident: iarna, temperatura exterioară scăzută accelerează pierderea de căldură, cerând o temperatură de debit mai mare pentru a compensa. În timpul lunilor mai calde, se întâmplă invers, rezultând o temperatură de debit mai scăzută. Această relație este exprimată cu ajutorul unei așa-numite curbe de încălzire. O curbă de încălzire vă oferă o imagine precisă a interacțiunii dintre temperatura de debit și temperatura exterioară - mult mai precisă decât utilizarea temperaturilor interioare ca ghid. Această curbă oferă o îndrumare valoroasă atunci când vine vorba de îmbunătățirea eficienței sistemului dumneavoastră de încălzire Vaillant pe tot parcursul anului.

Se trasează o curbă de încălzire, cu axa x indicând temperatura exterioară și axa y temperatura de debit. Cu cât panta curbei este mai abruptă, cu atât temperatura de debit trebuie să fie mai mare în raport cu temperatura exterioară.

Deoarece diverși factori joacă un rol în citirea corectă a unei curbe de încălzire - tipul de sistem de încălzire din locuința dumneavoastră, cât de bine este izolată, precum și suprafața de încălzire - acest lucru ar trebui să fie efectuat de un expert. La Vaillant vă recomandăm să solicitați unui instalator să efectueze calculele și ajustările necesare.

Setarea perfectă a sistemului dumneavoastră este un act de echilibru.

Înainte de a putea seta și regla curba de încălzire, este necesară o etapă importantă: echilibrarea hidraulică. Nu vă lăsați descurajați de nume - ceea ce face echilibrarea hidraulică este să elimine procesele ineficiente din sistemul de încălzire. Poate că ați observat că radiatoarele dvs. fac niște zgomote ciudate sau că nu sunt toate la aceeași temperatură. Poate fi plăcut și confortabil într-o cameră, dar camera de alături poate fi destul de rece, în ciuda faptului că radiatoarele sunt pornite sau că încălzirea prin pardoseală funcționează. Rezultatul este un consum semnificativ mai mare de căldură și electricitate.

Pur și simplu, un sistem de încălzire alimentează diferite radiatoare și/sau încălzire prin pardoseală, majoritatea cu rezistențe diferite în circuit și care necesită cantitate diferită de apă. Sistemul trebuie să fie echilibrat pentru a furniza exact cantitatea potrivită de apă pentru funcționare.

Aici intervin echilibrarea hidraulică și instalatorul. Instalatorul se asigură că fiecare suprafață de încălzire primește cantitatea de apă de care are nevoie și reglează presiunea apei în consecință. Datele determinate în timpul echilibrării hidraulice îl ajută pe instalator să determine temperatura de debit corectă - și să obțină cele mai bune rezultate de la sistemul dumneavoastră de încălzire Vaillant.

pompa de caldura

Ce temperatură de debit este ideală pentru pompele de căldură?

O temperatură scăzută a debitului și pompele de căldură - se potrivesc perfect. Deoarece pompele de căldură, în special, beneficiază de o temperatură de debit mai scăzută, raportul dintre energia ecologică și energia electrică se îmbunătățește. Pentru a vă bucura de un confort de încălzire optim chiar și la o temperatură de debit mai scăzută, aveți nevoie de radiatoare cu o suprafață mai mare. Acesta este motivul pentru care sistemele de încălzire prin pardoseală sunt deosebit de potrivite.

Citiți mai multe despre modernizarea cu o pompă de căldură aici.

Întrebări frecvente privind temperatura de debit Întrebări frecvente

 • 1. De ce este atât de importantă setarea corectă a temperaturii de debit?

  O temperatură de debit corect setată vă menține casa confortabilă și caldă și reduce costurile de încălzire. Dacă setați un debit prea mic, veți constata că locuința dvs. este prea rece pentru a fi confortabilă - dacă setați un debit prea mare, rezultatul se va vedea în facturile de energie.

 • 2. Care este relația dintre debit și temperaturile exterioare?

  În special în clădirile mai vechi și slab izolate, temperaturile exterioare mai scăzute duc la pierderi mai rapide de căldură. Acest lucru trebuie compensat printr-o temperatură mai ridicată a debitului. În timpul verii, temperatura de debit poate fi redusă.

 • 3. Pot să setez eu însumi temperatura de debit?

  În acest caz, ar trebui să vă bazați pe un expert. Pentru toate sistemele de încălzire Vaillant, vă recomandăm să solicitați unui instalator să determine temperatura optimă de debit. Deși este posibil să reglați singur setările sistemului de încălzire, este dificil să le faceți exact cum trebuie.

 • 4. Ce legătură există între temperatura de debit și echilibrarea hidraulică?

  Echilibrarea hidraulică asigură că fiecare suprafață de încălzire primește cantitatea de apă de care are nevoie și ajustează presiunea apei în consecință. Radiatoarele se încălzesc uniform, menținând în același timp consumul de energie la un nivel minim. Datele determinate în timpul echilibrării hidraulice îl ajută pe instalator să determine temperatura de debit corectă.

 • 5. Care este semnificația curbei de încălzire?

  O curbă de încălzire vă oferă o imagine precisă a interacțiunii dintre temperatura debitului și temperatura exterioară. Implementarea sa tehnică de către un instalator calificat îmbunătățește eficiența energetică și economică a sistemului dvs. de încălzire Vaillant pe tot parcursul anului.

 • 6. Ce mai pot face pentru a crește eficiența sistemului meu de încălzire?

  Atunci când sistemul de încălzire este în funcțiune pentru o perioadă mai lungă de timp, se pot acumula bule de aer în radiatoare, împiedicând circulația apei calde de încălzire. Dacă acestea încep să fie zgomotoase, știți că este timpul să le aerisiți. Aflați cum