Mai întâi, să clarificăm ce înseamnă fiecare clasificare:
1,. NZEB (Nearly Zero Energy Building) – este un standard impus prin legislație în România (Legea 372/2005 actualizată), care cere ca o clădire nouă să aibă un consum de energie primară aproape zero și să obțină o parte importantă din energie din surse regenerabile.
2. LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) – este un standard internațional (dezvoltat de USGBC) care acordă puncte pentru eficiență energetică, calitatea mediului interior, utilizarea apei, materiale sustenabile etc. Se acordă certificare Bronze / Silver / Gold / Platinum.
3. BREEAM (Building Research Establishment Environmental Assessment Method) – un alt sistem internațional de certificare a sustenabilității clădirilor, cu punctaj pe mai multe criterii: energie, sănătate, inovație, transport, management etc.
Ce impact are alegerea pompei de căldură?
Foarte mare.
Pentru NZEB:
Pompa de căldură ajută direct la respectarea cerințelor. De ce? Pentru că vă reduce consumul de energie primară (gaz = factor de conversie 1,1–1,2, electric = 2,1–2,5, dar pompa de căldură produce 3–4 kWh căldură pe 1 kWh electric → scade factorul global). În plus, prin asocierea cu fotovoltaice, bifați cerința de minim 30% energie din surse regenerabile.
Vedeți unde se montează pompa de căldură în proiectele de construcții verzi: sfaturi pentru dezvoltatori!
Pentru LEED:
Veți obține puncte directe în categoriile:
- Optimize Energy Performance;
- On-site Renewable Energy;
- Enhanced Commissioning (pentru monitorizarea consumului).
Pompa de căldură contribuie la scor mai mare pentru Gold sau Platinum.
Pentru BREEAM:
De asemenea, bifați criterii la:
- Ene 01 (Reduction of CO₂ Emissions);
- Ene 04 (Low or Zero Carbon Technologies);
- Ene 06 (Monitoring Energy Use).
Cu o pompă de căldură (și fără gaze) este mai simplu să obțineți punctaj maxim pe „Low Carbon” și pe partea de management al energiei.
Alegerea unei pompe de căldură, cum este modelul de pompă de căldură aroTHERM plus, vă ajută să respectați cerințele legale NZEB și vă crește șansele să obțineți LEED Gold/Platinum sau BREEAM Excellent – ceea ce contează enorm în proiectele premium sau în cele unde există presiune ESG (investitori, finanțări verzi, clienți B2B).