Agenții frigorifici sunt fluide naturale sau sintetice cu un punct de fierbere scăzut, care sunt utilizate în tehnologia de răcire și în pompele de căldură și care transportă energie termică.
Principalele proprietăți ale agenților frigorifici sunt că absorb căldura în stare lichidă și se evaporă chiar și la temperaturi scăzute. Agentul frigorific încălzit sub formă gazoasă este apoi comprimat de un compresor, crescând astfel temperatura. Apoi, agentul frigorific își eliberează căldura în sistemul de încălzire la rata dorită de generare a căldurii. Agentul frigorific răcit, din nou lichid, este decomprimat și răcit și mai mult de o supapă, care închide bucla și îi permite să absoarbă din nou căldură. În tehnologia de răcire, căldura este extrasă din încăperea care urmează să fie răcită prin evaporare și apoi este eliberată în exterior.
În prezent, fluorocarburile organice parțial halogenate (PFC) sau hidrofluorocarburile (HFC) sunt utilizate în principal datorită randamentului lor ridicat. Printre alți agenți frigorifici netoxici din punct de vedere biologic se numără dioxidul de carbon, amoniacul, eterul dimetilic de amoniac sau apa. Agentul frigorific din clorofluorocarburi (CFC), în prezent interzis, a deteriorat stratul de ozon din cauza clorului din el.