Browserul dvs. este învechit

Nu acceptăm browserul dvs. învechit. Actualizați-vă browserul sau comutați la alt browser pentru o experiență mai bună.

Colector cu tuburi vidate

Colectorii cu tuburi vidate, cunoscuți și sub denumirea prescurtată de colectori tubulari, sunt echivalentul modulelor solare din domeniul fotovoltaic. Aceștia sunt instalați pe acoperiș. În domeniul energiei solare termice, există colectoare plate și colectoare cu tuburi vidate.

Colectorii cu tuburi vidate constau din tuburi de sticlă acoperite cu un strat de aer, așezate unul lângă altul, iar între tuburi se află un vid termoizolant. Fiecare tub este echipat cu un absorbant, care absoarbe energia solară. Datorită vidului, căldura este reținută în mod fiabil în interiorul colectoarelor tubulare, iar construcția tuburilor utilizează, de asemenea, radiația solară care pătrunde din lateral. Eficiența colectoarelor cu tuburi vidate este de peste 90%. Căldura încălzește fluidul solar sau aerul care circulă și este transferată prin intermediul unui schimbător de căldură către apa de încălzire și de serviciu pentru utilizare imediată sau către rezervoarele de stocare a căldurii solare pentru utilizare ulterioară.

Colectorii cu tuburi vidate necesită mai puțin spațiu și funcționează mai eficient decât colectorii cu plăci plane, deoarece ating temperaturi mai ridicate. Deși colectoarele tubulare sunt mai scumpe la achiziție decât cele plate, acestea sunt subvenționate de către guvern ca parte a unui sistem solar termic.

Înapoi la prezentarea generală